Vidisha Mallik

Konstnärlig ledare

Vidisha Mallik är tillsammans med Ed Damron konstnärlig ledare för Expressteatern som hon grundade 1986 i Paris efter två års studier vid École Jacques Lecoq. Tidigare har hon studerat teater vid Institutionen för Dramatik vid Göteborgs Universitetet samt vid The Commedia School i Stockholm.

Vidisha har tillsammans med Ed Damron skrivit, spelat eller regisserat samtliga Expressteaterns mer än 40 produktioner.

Ed Damron

Konstnärlig ledare

Ed Damron utexaminerades 1979 med BA i Drama vid Theatre Department University of North Carolina, Greensboro. Efter flera års arbete med TOUCH mime theatre och som solo artist i USA, och två års utbildning vid Écoles Jacques Lecoq, Paris, hamnade Ed i Sverige 1987 där han sedan dess har arbetat med Expressteatern. Han har varit Visiting Professor vid Theater Department vid University of Missouri – Kansas City (93-94).

Ed har tillsammans med Vidisha Mallik skrivit, spelat eller regisserat samtliga Expressteaterns mer än 40 produktioner.

2018 erhöll Ed Damron Malmö Stads Kulturstipendium för värdefulla insatser.

Kajsa Littgren

Producent

Kajsa Littgren är utbildad till Producent/projektledare vid Producentutbildningen för Film och Scenkonst Dramatiska Institutet/ Forum Ystad. Med en bakgrund som företagare har Kajsa dessutom många års erfarenhet både  som projektledare/producent  och som rekvisitör, kostymör. Hon har arbetat som producent/produktionsassistent och marknadsförare med såväl teatergrupper, sommaropera, som friluftsteater.

Victoria Dedekam

Skådespelare

Victoria Dedekam är en norsk skådespelare, utbildad på den internationella teaterskolan The Commedia School i Köpenhamn (2014 – 2016). Hon har studerat Pedagogisk Drama vid Malmö Högskola, och Drama og Teaterkommunikasjon vid HiOA och Forstudium Teater i Oslo, och har arbetat som teaterinstruktör för Oslo Musik og Kulturskole och Ferie Camp i Köpenhamn. Hon skapar sedan 2016 egna föreställningar med sin teatergrupp My &Victoria Teater, och arbetar som sjukhusclown hos Clownronden i Skåne sen 2018. Victoria är skådespelare på Expressteatern och medverkar i Fin i kanten, och Flickan i spegeln (urpremiär 2022), och har tidigare spelat med i Kära Nån! och Ömhjärtad.

Olivia Skoog

skådespelare

Olivia Skoog utbildade sig på Londons Academy of Music and Dramatic Arts (LAMDA) och som stipendiestudent i Le Classe Libre på Le Cours Florent i Paris, och har sedan dess arbetat som skådespelare i både Storbritannien, Frankrike och Italien. 2020 flyttade hon tillbaka till Sverige, och har därefter medverkat i föreställningar hos bland andra Teater Martin Mutter i Örebro och Teater Pegasus i Stockholm, samt i tv-serier (Kärlek & Anarki, 2022) och film (Länge leve Bonusfamiljen, 2022). Hon var även med och drev scenkonstgruppen Scenariot i Göteborg under många år där hon både skrev, regisserade och skådespelade.

Olivia är skådespelare på Expressteatern och medverkar i föreställningen Flickan i spegeln (urpremiär 2022).

Hugh Chandler

Kompositör & musiker

Hugh Chandler har en master-examen i musik från University of South Carolina och har doktorerat i musikkomposition vid Texas universitet. Han arbetar frilans som gitarrist och tonsättare och är bosatt i Austin, Texas i USA. Som kompositör har han skrivit allt från stycken för solo gitarr över kammarmusik, elektronisk musik till orkesterverk liksom komponerat för både film och teater.

För Expressteatern är Hugh kompositör och musiker, hans musik finns med i många av våra uppsättningar, som i årstidssviten; Prima Vera, Badet, Vinterns hemlighet och Björnen som inte kunde sova. Han har gjort musiken till föreställningarna Fin i kanten, Kära Nån!, Pladask och Ömhjärtad och nu senast Flickan i spegeln.

My Areskoug

Regissör

My Areskoug är utbildad på Mimlinjen, Danshögskolan i Stockholm. Hon arbetar frilans som regissör, dramatiker med inriktning på rörelsebaserad scenkonst. 2002-2006 var hon verksam som lärare och utbildningsledare på mimprogrammet vid Teaterhögskolan i Stockholm. 2019-2021 var hon lärare i rörelsegestaltning på Calle Flygares Teaterskola. My är även författare till boken Den kroppsligt tänkande skådespelaren – om mim och mimutbildningen genom Stanislaw Brosowski (Teaterhögskolan 2007).

My har regisserat och skrivit flera pjäser i samarbete med olika teatrar, (Pantomimteatern, Teater Tre, Regionteatern i Växjö och Byteatern). På Pantomimteatern har My senast regisserat LUST, ett mimdrama för högstadiet (2021). För Ölands Dramatiska teater har hon regisserat och gjort dramatisering till Syns Jag? (2021).

På Expressteatern har My regisserat Kerstin Blixt i hetluften, Vinterns hemlighet och Björnen som inte ville sova och gett regihjälp till Pierrot och månen och Prima Vera, samt regisserat Kära Nån och  Flickan i spegeln  tillsammans med Ed Damron.

I föreställningen Damen i pyjamas på Expressteatern 2023, regisserar My tillsammans med ensemblen.

Ylva Bernstad

scenograf & kostymör

Ylva Bernstad är arkitekt med påbyggnadskurser i scenografi vid DI, Stockholm, och har frilansat som arkitekt, scenograf, konstnär och bildkonstlärare under namnet Arkityp.

För Expressteatern har hon gjort scenografi och kostym till uppsättningarna Pierrot och månen, Kerstin Blixt i hetluften, Prima Vera, Badet, Bakverket samt nu senast Damen i pyjamas.

 

Lena Jonsson

mönsterkonstruktör/sömmerska

Lena Jonsson har frilansat i Malmö/ Lund för Expressteatern, Moomsteatern, Proteus, Teater 23, Folkteatern och Månteatern.

Hon har arbetat som kostymansvarig på SKÅNES DANSTEATER 1995 – 2023.

Anna Penna Sjölin

Scenograf & Illustratör

Anna Sjölin jobbar med illustration, grafisk formgivning, måleri och scenografi. Sedan över 20 år jobbar hon frilans under namnet AnnaPenna. Anna målar och ställer ut några gånger om året. I hennes ateljé 51 KVADRAT finns även ett galleri. Sedan 1999 har Anna Penna Sjölin illustrerat många av Expressteaterns affischer och trycksaker.

Anna Penna Sjölin är scenograf och illustratör på Expressteatern. Som scenograf skapar hon den scenografi som våra föreställningar utspelar sig i och som illustratör gestaltar Anna våra affischer och många av våra trycksaker.

Till föreställningarna Vinterns hemlighet, Björnen som inte kunde sova och Ömhjärtad gjorde Anna även scenografin. I föreställningen Kära Nån! gjorde Anna scenografi och kostym i samarbete med Karin Lindahl Oscarsson.

Andreas Nilsson

Ljud- och ljustekniker

Andreas Nilsson är utbildad i scenteknik för teater och events och har varit verksam i 13 år inom kultur- och mediabranschen. Senast arbetade han som teatertekniker, transportör och ljudtekniker på Malmö Stadsteater (2021-2022) med produktionerna Ortrud Mann, Gasljus: Malmö, och med sommarteatern Robin Hoods hjärta. Han har jobbat som produktionstekniker på Sveriges Radio (2017-2018) och i Halmstad och Gävle (2021). Andreas har arbetat som ljudtekniker på Viking lines M/S Cinderellas nöjeskryssningar, på High Chaparrals vilda western shower, och på turné i Sverige med Cirkus Scott. Mellan 2008 – 2013 jobbade han varje sommar i Västervik på Visfestivalen som ljusdesigner/tekniker.

På Expressteatern arbetar Andreas som tekniker med Flickan i spegeln.

 

Edvin Svensson

Snickare

Edvin Svensson började teaterkarriären på Lilla Teatern / Studentteatern i Lund 1973. Under 1980-talet arbetade han inom kommunal kulturverksamhet och för Riksteatern. Därefter var Edvin under många år verksam som producent i Malmö, 1988-1996 för Teater 23 och 1998-2010 för Expressteatern. Numera arbetar Edvin frilans inom teatervärlden bl a som snickare och webbmaster för olika fria grupper i Malmö.

På Expressteatern är Edvin snickare och bygger scenografi och rekvisita.