Alla elever är jämlika när vi arbetar med mim i skolan

Skapande Skola för elever i förskola – åk 9

Expressteatern har haft glädjen att i många år samarbeta med skolor och kommuner runt om i Sverige i olika Skapande Skola-program, och vi kommer gärna till er skola under det kommande läsåret.
Expressteaterns föreställningar/workshops vänder sig till publik i åldern 5 -15 år (förskola-åk 9).
Att få spela teater för världens viktigaste människor, barn och unga, är ett stort privilegium. Expressteatern skapar och spelar barnteater med ett fysiskt teaterspråk där en gest eller rörelse kan säga mer än ett ord. Med egen scen i centrala Malmö spelar Expressteatern föreställningar både hemma och på turné. Våra föreställningar kan bokas med eller utan en efterföljande workshop för Skapande skola.

Vi kan erbjuda färdiga koncept eller utforma individuella program utifrån era önskemål för just er skola, ert ämne eller projekt. Vår skapande skola-verksamhet har som mål att ge elever och lärare kreativa verktyg för att även långsiktigt arbeta med mim som stöd i inlärningsprocessen. Detta genom att eleverna får utforska mimkonstens, kroppsspråkets och fantasins oändliga möjligheter. Vår metod är välbeprövad och utgår från vårt eget undersökande projekt Kroppens Fantasi – mim i skolan, att använda mim för att stödja inlärning i klassrummet. Alla barn är jämlika i arbetet med mim. Oavsett språk kan alla vara med och alla förstår. Det fysiska språket fångar även barn som annars kan ha svårt att koncentrera sig i klassrummet. Mimens unika språk gör det möjligt att arbeta utan det talade språket, mimen talar direkt till oss alla oberoende av modersmål eller eventuella funktionshinder. Vi och lärarna upplever ofta, att när barnen får mima och uttrycka sig med känslor framträder plötsligt nya sidor hos barnen, som att den blyge och tyste plötsligt tar plats i klassen. Vi vill ta vara på barnets naturliga lust att röra på sig, som genom mim blir en tillgång i undervisningen.

Kontakta oss om ni är nyfikna på våra koncept eller har en specifik idé!

Saknar ni någon tidigare föreställning eller har förslag på samarbete utanför detta
program- tveka inte att höra av er! Vi diskuterar gärna ett upplägg som passar er skola!
Ed Damron & Vidisha Mallik/Expressteatern

Mim i skolan i media

Skånska Dagbladet, 2011-03-22, Improvisationsteater för att väcka elevernas lust

Pedagog Malmö, 2014-11-03, Ord, mim och mosaik på mottagningsskolan

Pedagog Malmö, 2015-12-03, Elever spelar komisk teater om naromradets historia