När vintern målat färdigt landskapet

blir världen till en saga

När det sista höstlövet faller, trollar Snödrottningen fram vintern. Alla barnen leker glatt i snön, förutom drottningens egen dotter, hon måste stanna under isen och träna på att uppföra sig som en prinsessa. Dottern protesterar, och med oväntad hjälp lyckas hon att fly. I sin förtvivlan och ilska skapar Snödrottningen med sin magi den kallaste vintern någonsin.

I skrivandet av denna mimberättelse har vi inspirerats av vinterns skönhet och temperament och dess påverkan på oss människor. Vi har tagit avstamp i de gamla stumfilmerna: det melodramatiska, fantastiska och komiska.

Komik och dramatik vävs samman i detta mimäventyr för hela familjen (6-11 år).

Föreställningens längd: ca 50 min

/…/ det är framför allt den ordlösa sagans dramatik och de precisa gesterna som gör Vinterns hemlighet till en så lyckad familjeföreställning.

Det illustrativa kroppsspråket har en rik palett av uttryck, och växlar smidigt mellan åskådlig mimik, koreografiska moment och ren slapstick.

Medverkande och produktion

dramaturgi: Mallik / Damron

medverkande: Ed Damron, Kajsa Englund och Vidisha Mallik

regi: My Areskoug

musik: Hugh Chandler

scenografi, illustrationer & affisch: Anna Penna Sjölin

kostym & rekvisita: Lena Jonsson

foto: Martin Lindeborg

snickeri: Edvin Svensson

producent: Helena Johansson Strässle

urpremiär: 25 januari 2014 på Expressteatern i Malmö

Vinterns Hemlighet (2014), Prima Vera (2013), Badet (2013) och Björnen som inte ville sova (2015) ingår i Expressteaterns svit om årstiderna.

Men stöd av Malmö Kulturstöd, Kultur Skåne, Statens Kulturråd, Crafoordska Stiftelsen, Sparbanksstiftelsen Öresund och Längmanska kulturfonden.

Recensioner

Skånska Dagbladet 2014-01-26: Precisa gester och ordlös dramatik

Kvällsposten 2014-02-01: Lek vintern bort, ett komiskt väderdrama